Kucharze z „Dwójki” tuż za podium
Opublikowano 29 września 2016, autor: MK.
Uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie zajęli czwarte miejsce w finale III Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Gotuj lokalnie”.
Szkołę reprezentowali w konkursie Kamila Chudek i Paweł Talarek – uczniowie klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Tematem przewodnim były produkty regionalne, wołowina i dowolna kasza. Na przygotowanie zakąski i dania głównego dla czterech osób uczestnicy mieli 90 minut. Sędziowie wysoko ocenili umiejętności techniczne oraz przygotowanie uczniów z Garwolina, przyznając im finalnie czwarte miejsce.
-Tym razem nie stanęliśmy na podium, ale bardzo gratulujemy uczniom wspaniałego debiutu na konkursowej drodze i życzymy dalszych sukcesów -przyznają opiekunowie uczniów Elżbieta Buczek i Iwona Kiełt.
W konkursie udział wzięło 12 zespołów z całej Polski, które zostały wybrane przez jury spośród ponad 40 zgłoszeń. Przedstawiciele ZSP nr 2 rywalizowali m.in. z młodymi kucharzami z Elbląga, Zielonej Góry i Gorzowa Wielkopolskiego.
Tekst: Marta Kalinowska
Zdjęcie: ZSP nr2