Aktualności

Najlepiej znają smaki Lubelszczyzny

Opublikowano 05 kwietnia 2016, autor: Marta Kalinowska

Najlepiej znają smaki Lubelszczyzny

Krystian Piątek i Marcin Ochnik, uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych numer 2 w Garwolinie, zajęli I miejsce w konkursie kulinarnym „Lubelskie Inspiracje w Kuchni Polskiej”.

 

 

Konkurs odbył się w czwartek, 31 marca.

-Uczniowie zachwycili jury profesjonalizmem pracy i niekonwencjonalnymi surowcami wykorzystanymi w przygotowaniu potraw konkursowych. Od początku zmagań kulinarnych nasz zespół zaintrygował jury pomysłowością, kreatywnością i precyzją w wykonywaniu potraw konkursowych -informują Renata Głowala i Małgorzata Zadróżna-Piłka, nauczycielki przygotowujące młodych kucharzy do udziału w konkursie.

Uczniowie uczęszczający do 2 klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w ZSP numer 2 jako zakąskę przygotowali jajo poche podane na wiosennych kiełkach z sosem holenderskim i kawiorem z kiszonej kapusty. Jako danie główne Krystian i Marcin zaserwowali halibuta z crunchem z pszczelego pyłku w towarzystwie lekkiej soczewicy z chutneyem z kumkwatu. Dania te zdobyły uznanie jury, które przyznało uczniom „Dwójki” pierwsze miejsce w konkursie.

Młodzi kucharze otrzymali nagrody rzeczowe, dyplomy oraz książkę z dedykacją Michela Moran – właściciela Restaurant Bistro de Paris i jednocześnie jurora programu MasterChef i MasterChef Junior.

Krystian Piątek i Marcin Ochnik na co dzień uczęszczają do drugiej klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w garwolińskim Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych numer 2.

Krystian Piątek i Marcin Ochnik na co dzień uczęszczają do drugiej klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w garwolińskim Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych numer 2.

  • Krystian Piątek i Marcin Ochnik na co dzień uczęszczają do drugiej klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w garwolińskim Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych numer 2.
Napisz komentarz »