Nasi kucharze w krajowej czołówce
Opublikowano 08 grudnia 2014, autor: MK.
Uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie zajęli czwarte miejsce w IV Ogólnopolskim Festiwalu Kulinarnym Borów Dolnośląskich „Ale Pasztet!”.
W finale konkursu zmierzyło się 11 dwuosobowych drużyn z całego kraju, które przesłały najciekawsze przepisy na autorski pasztet.
Wśród nich znaleźli się uczniowie ZSP nr 2 – Konrad Dróżdż i Kamil Rajdaszka, którzy zaintrygowali komisję recepturą na pasztet z dyni na musie ziemniaczanym z rukolą i sosem pomarańczowym. Pod koniec listopada w Kliczkowie odbył się finał czwartej edycji konkursu, podczas którego uczestnicy mieli przygotować pasztet oraz danie główne oparte na produktach i surowcach tradycyjnych oraz lokalnych. Reprezentujący garwolińską szkołę uczniowie przyrządzili ragout z przepiórki i sardelami, ziemniaczane pierożki z borowikami i kompresowane jałowcem runo leśne.
Dania oceniało jury, którego przewodniczącym był Henryk Pasternak. Decyzją komisji uczniom z Garwolina przyznano czwarte miejsce, tuż za gotującymi zespołami z Wrocławia, Bolesławca i Warszawy.
-Uczniowie wrócili z konkursu bogatsi o nowe doświadczenia, spostrzeżenia, wnioski. Poszerzyli również grono znajomych, których wspólną pasją jest gotowanie. Mieli także możliwość porozmawiania z gośćmi specjalnymi festiwalu i wymienić się doświadczeniami kulinarnymi -podkreśla Renata Głowala, opiekun uczniów ZSP nr 2.
Gośćmi specjalnymi festiwalu byli: krytyk kulinarny Piotr Bikont, finalistka telewizyjnego programu „Hell`s Kitchen” Sylwia Biały oraz Agnieszka Buch z „Top Chefa”.